Súgó tartalom

Bezár
Alapismeretek Ablak tetejére

Navigáció

Az ALEPH Súgó egy elkülönített böngészőablakban jelenik meg az ALEPH nyilvános katalógus(OPAC) felett. Ha az OPAC ablak egy része látható a súgó mögött, a visszatéréshez kattintson az OPAC ablakra. Ha az OPAC ablak nem látható,akkor minimalizálhatja vagy teljesen bezárhatja a SÚGÓ-t.


Bejelentkezés

A belépéshez adja meg a felhasználói azonosítóját (vagy vonalkódját) és a PIN kódot hogy hozzáférjen a felhasználói adataihoz, elmentse a vizuális és nyelvi beállításokat és elérjen más a könyvtár által a bejelentkezett felhasználók számára biztosított szolgáltatást. Nem kell bejelentkeznie, ha csak keresni akar.

Kijelentkezés

Ha Ön regisztrált használó, adja meg a vonalkódját és a PIN kódját és válasszon könyvtárat a bejelentkezéshez.

Vendég

Válassza a Vendég gombot a belépéshez, ha nem regisztrált használó. Ebben az esetben nem tudja megnézni a személyes adatait és néhány funkció nem lesz elérhető az Ön számára.

Elfelejtette a jelszavát/PIN kódját?

Ha Ön regisztrált használó és elfelejtette a jelszavát/PIN kódját, válassza az Elfelejtette ...? gombot. Ön egy kérdésre tud válaszolni, amelyet a regisztráció során adott meg.

Keresés fajtái

Öt különböző keresési típus van a Web OPAC-ban: kezdő; több bázison; több mezőn; CCL; és haladó keresés. Válassza ki az Önnek megfelelő keresési típust a kereső képernyőn a megfelelő kapcsolatra kattintással. Bővebb információt olvashat a Keresés részben.

Web böngészővel kapcsolatos követelmények

Szüksége van egy Web böngészőre (Internet Explorer 5.x vagy magasabb; Netscape 6.2 vagy magasabb), amely támogatja a Unicode-alapú karaktereket. Windows használónak Windows 95 vagy magasabb (Windows 2000 az ajánlott) a szükséges Global IMEs installálással. Macintosh használónak OS9.x a szükséges nyelvi csomag installálása vagy OS X szükséges.

Böngészés Az ablak tetejére

A böngészés az adatok betűrendes vagy számsorrendi jegyzékében való tallózást(keresést) jelent. Tallózhatja az adatbázis szerző, cím, tárgyszó, és más egyéb index szerint amit a könyvtár elérhetővé tesz önnek. Nem kell nagybetűt használnia.

Keresés böngészéssel:

Válassza ki azt az indexet, amelyben böngészni akar, majd adja meg azt a karaktersort (szót, nevet stb.), amelytől az index megjelenítését kéri. Ez a szöveg jelenik meg a tallózható lista tetején. Például ha a keresendő szó a akkor a betűrendes lista az a-val kezdődik.

Ha a keresendő szó a great akkor a betűrendes mutató a great szóval kezdődik. A találatok közt tovább tallózva kereshetjük ki pl. Great Britan és a Great Danes.

Rövid rekordok megjelenítése Az ablak tetejére

Egy böngésző listában a besorolás gombra kattintva a besorolási elemhez tartozó rekordok listáját keresheti le. Megjegyzendő, hogy a besorolás gomb csak akkor aktív, ha a kiválasztott besorolási elemhez van kapcsolódó rövid rekord.

Böngésző lista Az ablak tetejére

A böngésző lista a bejegyzéseket betűrendben tartalmazza, megmutatja a találatok számát és a hozzájuk tartozó keresztreferenciákat. Kattintson az aláhúzott besorolási elemre, hogy megnézhesse a hozzátartozó rekordokat. A böngészőlista egy tételét három úton érheti el:

 • A böngészési funkciót használva, és kiválasztva az indexet. Miután megadta a kezdő karaktersort, amelytől a böngészőlista megjelenítését kéri, megjelenik a böngésző lista.

 • A kereső fukciót használva. Tegye a következőt:

  1. Nyissa meg a rekordot teljes megjelenítésben.

  2. Kattintson az aláhúzott mezőre, pl. a szerző mezőnévre. Ez megnyitja az ALEPH szerviz oldalt, ami tartalmazza a böngésző lehetőségeket (pl. böngészés az adatbázis szerzői böngésző listájában).

  3. Kattintson a Menj gombra, ami a mezőnévhez tartozó besorolási elem böngésző listáját adja, pl. a szerzői böngésző listát, a lista elején az aktuális szerző nevével.

 • Kereszthivatkozások listájának megtekintése közben. Kattintson egy aláhúzott mezőre, ami egy böngésző listát jelent. Pl. a besorolási elem mezőnevére kattintva az aktuális besorolási elemmel a lita elején megjelenik a betűrendes lista.
Karakterkészletek és Unicode Az ablak tetejére

Az ALEPH Unicode kompatibilis, ami azt jelenti, hogy a speciális karaktereket (mint a héber, arab, ciril, stb.), amelyek a standard nyugat-európai nyelvek betűkészletén kivül esnek, meg tudja jeleniteni és kereshető is. A Unicode helyes használata érdekében a Web böngészőnél használjuk az UTF-8 karakterkészletet. A teljes Unicode karakterkészlet megjelenitésénél a számitógépen installálni kell a Unicode fontkészletet. Haználható: Microsoft® Ha nincs UTF-8 kompatibilis böngésző, a speciális karakterek nem jelennek meg mind illetve nem a standard módon (pl. a lengyel áthúzott "I" helyett "I", vagy a "flat" a zenei jelölés).

Nem-angol karakterek megjelenítése Ha nem megfelelő karakterek lát, az a Web böngészője miatt lehet. Lehetnek olyan rekordok az adatbázisban, amelyek nem a standard nyugat-európai nyelvek betűkészletében vannak. Ahhoz, hogy ezeket helyesen tudja megjeleníteni, szüksége van olyan Web böngészőre, amely meg tudja ezeket a karaktereket jeleníteni. Általában, a Web böngészőnek támogatnia kell a Unicode (UTF-8) karakterkészletet.

Régebbi Web böngészőknél a nem a standard nyugat-európai nyelvek betűkészlete esetén 4 betűből vagy számból álló csoport jelenik meg. Pl. a Netscape 4.x böngészőnél a kínai karakterek 新政 karaktersorozatként jelennek meg.

A Web böngésző karakterkészlet beállítása:

 • Internet Explorer:

  A Lap menüben válassza a Kódolás funkciót, aztán az Automatikus választást.

 • Netscape:

  A Megnéz menüben válassza a Kódolás funkciót, majd az Automatikus választást, és a Minden [Netscape 6.x] vagy Universal [Netscape 7.x].
Az Arial Unicode MS fontkészlet szolgáltatja a legteljesebb Unicode karakterkészletet. Elérhető a következő Microsoft termékekkel: Publisher 2000, Office 2000 Professional, Office

Ha Arial Unicode MS nem áll rendelkezésére, akkor egyéb karakterkészlet használható a Web OPAC-ban. Információ arról, hogy milyen karakterkészletek támogatják a Unicode-t, a www.unicode.org honlapon a Useful resources alatt található.

Megjelenítés személyre szabása Az ablak tetejére

Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a megjelenő információkat igénye szerint állítsa be. Például meghatározhatja a kommunikáció nyelvét, vagy az egy képernyőn megjelenő rekordok számát. Meghatározhatja a rekordok rendezési módját és megjelenő rekordok formátumát. Ezeket megteheti a Személyre szabás, vagy az Olvasójegyem (személyes profil) funkcióban. Nem tudja elmenteni a beállításokat, ha nem regisztrált használó.

Adatbázis Az ablak tetejére

Az elérhető adatbázisok listáját tekintheti meg az Adatbázisok funkciót választva. A könyvtár meghatározta, hogy mely adatbázisok érhetők el az Ön számára.

Rekord teljes megjelenítése Az ablak tetejére

A rekord teljes megjelenítésben különböző formátumokban tekintheti meg a dokumentumleírást. Ezek lehetnek a standard megjelenítési formátum, vagy mezőkódos, mezőneves, vagy katalóguscédula.

A teljes megjelenítésből lehetősége van tovább navigálni:

 • Böngésző lista

 • Más, hasonló rekordok, pl. további rekordok ugyanazzal a tárgyszóvel

 • A kereső motor kapcsolódó rekordok keresésére

 • Példányadatok

 • Külső fájlok, pl. elektronikus elérésű folyóiratok
Ezenkívül a teljes megjelenítés bizonyos opciókat használatát teszi lehetővé. Ezek az opciók alatt találhatók a teljes megjelenítésekor látszanak a rekord felett.
 • Más adatbázisokban a hasonló rekord keresése, válassza a Máshol funkciót.

 • Ezt a rekordot használhatja más könyvtárból való KKK kérésre, használja ekkor a KKK kérés funkciót. El is mentheti vagy elküldheti e-mail-ben a rekordot.

 • A rekordot a szerveren mentéshez, használja a Mentés szerveren funkciót. Ez csak akkor érhető el az Ön számára, ha az Ön profiljában van a mentésre jogosultsága.

 • A rekord PC-re mentéséhez, vagy e-mail-ben való elküldéshez használja a Mentés/Levél funkciót.

 • A dokumentumot az e-polcához adni, használja a E-polcom funkciót.

 • Lefoglalási kéréshez, használja a Lefoglalás funkciót.

 • Ennek a rekordnak SFX-ben keresése (ha a könyvtár ezt elérhetővé teszi), válassza az SFX funkciót.
Történet Az ablak tetejére

A Történet funkció megmutatja Önnek a korábbi keresések alkalmával elmentett kereső kérdéseit. Ezek egy állandó pufferben tárolódnak és ahogy a kedvencek, használhatók később. Elmentheti a kérdéseit a Történet pufferben, ehhez használja a Korábbi keresések képernyőt.

Az elmentett keresések megtekintéséhez, használja a Történet funkciót.

A Történet képernyőn a kereső kérdések funkcióban újrafuttathatja kereséseket, ehhez használja a Keresés funkciót, vagy törölje őket a pufferből. A rekordok száma oszlopban található érték a keresés első futtatásakor talált rekordok számát mutatja.

Példányok Az ablak tetejére

Egy adott könyvtár példányainak adatait tekintheti meg:

A keresés eredménye képernyőn, kattintson az aláhúzott könyvtár nevére a Kvtár/pld oszlopban

vagy

a rekord teljes megjelenítésénél az Összes példány kapcsolatra.

A példányablak tartalmazza a könyvtár állományában lévő példányok listáját. Különböző szűkítéseket használhat a példányok megjelenítésekor:

 • Válasszon évet: ebben az esetben csak az adott évben megjelenő füzetek láthatók

 • Válasszon évfolyamot: ekkor csak a kért évfolyam jelenik meg

 • Válasszon alkönyvtárat: ekkor csak a választott alkönyvtár példányai jelennek meg

 • Kölcsönzött példányok elrejtése: ekkor az éppen kölcsönlévő, vagy előjegyzett példányok nem jelennek meg
A példányok ablakban a következő lehetőségei vannak:
 • Példány kérése (ha megjelenik ez a lehetőség)

 • Példányról fénymásolat kérés (ha megjelenik ez a lehetőség)

 • Példányról lefoglalási kérés (ha megjelenik ez a lehetőség)

 • A példány adatait bővebben megtekinteni
Könyvtárközi kölcsönzés (KKK) Az ablak tetejére

Ez a funkció lehetővé teszi Ön számára, hogy másik könyvtárból kérjen dokumentumot. Kérhet könyvet, folyóiratot, vagy kérhet fénymásolatot a dokumentumról. Töltsön ki az űrlapból annyi adatot, amennyi lehetséges. A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező. Ez a funkció csak akkor érhető el az Ön számára, ha bejelentkezett és megfelelő jgosultsággal rendelkezik.

Példány lefoglalás Az ablak tetejére

Ez a funkció lehetővé teszi Ön számára, hogy egy példányra lefoglalási kérést indítson (csak jogosult használó részére). Lefoglalási kérés készítése:

 1. Az alábbiak valamelyikét tegye:
  • A rekord teljes nézetében kattintson a Lefoglalás funkcióra, vagy

  • A példánylistában (kattintson a Lefoglalás funkcióra a bal oldali oszlopban).
  Megjelenik a Lefoglalási űrlap.

 2. Töltse ki az űrlapot a lefoglaláshoz. A napok és óra tól/ig kitöltése kötelező.

 3. Ha a lefoglalás sikeres, hagyja jóvá a lefoglalást.
E-polcom Az ablak tetejére

Rekordokból saját halmazt hozhat létre és elmentheti ezt, ezt hívjuk e-polcomnak. Ha Ön regisztrált használó, az e-polcomon elmentett rekordok nem törlődnek, ha Ön kilép a Web OPAC használatból. Ha Ön vendégként lépett be, akkor az elmentett rekordok törlődnek, ha befejezi a Web OPAC használatát.

Rekordokat hozzáadhat az e-polcomhoz, ha a rekordot kiválasztja a találati listából és a Hozzáadás az e-polcomhoz funkcióra kattint. Úgy is hozzáadhat rekordot az e-polcomhoz, ha a rekord teljes megjelenítésében van.

Ahhoz, hogy megtekintse a jelenleg elmentett rekordjait, válassza az e-polcom funkciót.

Az e-polcom funkcióban a következőket teheti:

 • Az e-polcomon lévő rekordokat mentheti/elküldheti e-mail-ben

 • Az e-polcomon lévő rekordokat törölheti

 • Létrehozhat mappákat és átteheti oda a rekordokat

 • A mappákat törölheti és átnevezheti

 • Létrehozhat normál, párhuzamos és sorozat előjegyzéseket

 • Ürítheti az e-polcomat
Olvasójegyem Az ablak tetejére

Az Olvasójegyem a kölcsönzési adatokat mutatja. Számos online műveletre van itt lehetősége.

Megtekintheti jelenlegi kölcsönzéseinek státusát a Kölcsönzési események képernyőn:

 • Kölcsönzések (adminisztratív könyvtáranként): kölcsönzéseinek adatit tekintheti meg. Ha egy aláhúzott számra rákattint, akkor két lehetősége van kölcsönzéseinek hosszabbítására.
  • Mindent hosszabbít: ezzel lehetősége van az összes kölcsönzésének hosszabbítására.

  • Kiválasztott hosszabbítása: ezzel a kiválasztott kölcsönzést tudja hosszabbítani.
 • Korábbi kölcsönzések: itt láthatja a korábban kölcsönzött dokumentumokat és azok kölcsönzési adatait.

 • Előjegyzési kérések (adminisztratív könyvtáranként): itt láthatja előjegyzési kéréseit és azok státusát.

 • Lefoglalások (adminisztratív könyvtáranként): itt láthatja lefoglalásait és azok státusát.

 • Fénymásolat kérések (adminisztratív könyvtáranként): itt láthatja fénymásolási kéréseit és azok státusát.

 • Pénzügyek (adminisztratív könyvtáranként): itt láthatja a készpénzes tranzakciókat azok státusával.
További kölcsönzéssel kapcsolatos információ is elérhető az Olvasójegyem funkció alatt:
 • Üzenet a használó számára

 • A használó kölcsönzési blokkolása

 • A használó személyes profilja, opcionális módosítási lehetőséggel

 • A használó SDI profilja, opcionális módosítási lehetőséggel

 • A használó címe (külön jogosultság kell a cím módosításához)

 • Jelszó/PIN kód módosítási lehetőség

 • Adminisztrációs adatok

 • Lehetőség üzenet hagyására a kölcsönzőnek
Az olvasójegy funkciókhoz jelszóra van szükség, hogy a rekordjához való jogosulatlan hozzáférést megelőzzük.

Annak érdekében, hogy megvédjük személyes adatait, a böngészőben nem használhatja a Vissza funkciót az Olvasójegyem legtöbb oldalán. Ahelyett, hogy az előző oldalra vinné, a rendszer megnyitja azt az oldalt, amit az Olvasójegyem előtt megnyitott.

Korábbi keresések Az ablak tetejére

Korábbi kereséseinek eredményeit tekintheti meg, egyesítheti azokat új kérdéssé, összekapcsolhatja egy találati halmazzá.

 • A Web OPAC használata során létrehozott kereséseit megnézheti, ha a Korábbi keresések funkciót választja.

 • Egy keresés eredményét újra megnézheti, ehhez válassza a Megnéz funkciót.

 • Egy korábbi keresést törölhet, ehhez válassza a Töröl funkciót.

 • Két vagy több keresés összekapcsolásához, válassza ki azokat és az Ütköztetés funkciót.

 • Egy keresésből SDI kérést készíthet, ehhez válassza ki a keresést, majd az SDI kérés funkciót.
Ütköztetés különbözőképpen használhatja egynél több találati halmazzal dolgozva. Például, ha kereste a következőt: Chicago, most pedig ugyanazt szeretné Illinois-ra, akkor összekapcsolhatja a kereséseket logikai operátorokkal: and, or, első halmazban nem a másodikban, második halmazban nem az elsőben.

Ütköztetni a halmazokat első halmazban nem a másodikban és második halmazban nem az elsőben operátorokkal, csak két halmazt válasszon ki.

Példány kérése Az ablak tetejére

Példányra kérést tenni:

 • A rekord teljes nézeténél kattintson az aláhúzott példányadatokra. A könyvtár példányainak listája jelenik meg.
A példánylista képernyőn a következőt teheti:
 • Válassza a Kérés (ha megjelenik) funkciót, ha előjegyzési kérést kíván tenni.

 • Válassza a Fénymásolás (ha megjelenik) funkciót, ha fénymásolási kérést kíván tenni.

 • Válassza a Lefoglalás (ha megjelenik) funkciót, ha lefoglalást kíván kezdeményezni.

 • Válassza a Bővebben funkciót, ha a példányról elérhető minden adatot meg akarja tekinteni.
Ha példánylistában lejárati időt talál, ez azt jelenti, hogy a példány jelenleg kölcsönj van.

Előzetes lefoglalás Az ablak tetejére

Sok könyvtárban van védett állomány, melyet a használók csak rövid időre kölcsönözhetnek (pl. 1-2 órára).

Kérést tehet a rövid kölcsönzési idejű példányra:

 1. A védett állomány esetén, válassza ki a példányt a példánylistában, és kattintson a Kérés gombra. Megjelenik a választható időintervallum táblázat az adott példányra vonnatkozóan.

 2. Válassza ki az időintervallumot és kattintson a kérésre. A példány elérhető lesz a kiválasztott időintervallumban.

Eseti kérés Az ablak tetejére

Az Eseti kérés lehetővé teszi az Ön számára, hogy olyan példányokra tegyen kérést, amelyeket nem talált a Web OPAC-ban, de azok a cédulakatalógusban benne vannak. Ha Ön jogosult eseti kérésre, akkor megjelenik ez a funkció.

Eseti kérés indítása:

 1. Váassza az Eseti kérés funkciót. Megjelenik az Eseti kérés űrlap:

 2. Töltsön ki annyi adatot, amennyi lehetséges, a címet és a raktári jelzetet, majd kattintson a Mehet gombra. A könyvtár feldolgozza a kérést, vagyis behozza a példányt és az Ön rendelkezésére bocsátja, ha ez lehetséges.
Keresési eredmény mentése, levélben elküldése Az ablak tetejére

Ha kiválasztott rekordokat, azokat mentheti vagy elküldheti e-mail-ben.

Rekord vagy rekordok listájának elküldése e-mail-ben:

 1. Válassza a Ment/levél funkciót, ekkor megjelenik a mentéshez vagy az e-mail küldéshez az űrlap.

 2. Válasszon rekordformátumot, vagy alakítsa ki a saját formátumát, válasszon kódolási eljárást, és töltse ki az e-mail cím mezőt. A név, tárgy és szöveg mezők opcionálisak (segítség lehet leveleinek kezelésében).

 3. Válassza a Küld/ment funkciót.
Rekordok mentése a PC-re:
 1. Válassza a Ment/levél funkciót, ekkor megjelenik a mentéshez vagy az e-mail küldéshez az űrlap.

 2. Válasszon rekordformátumot, vagy alakítsa ki a saját formátumát.

 3. Hagyja üresen az e-mail címet. A név, tárgy és szöveg mezők opcionálisak.

 4. Válassza a Mehet funkciót. Megjelenik a fájl mentés PC-re ablak.

 5. Válassza a Választottak mentése funkciót. Ezzel az opcióval mentheti és elnevezheti a fájlt.
A szerverre mentés opcióval lehetősége van kiválasztott rekordok, vagy rekordok egy halmazának szerverre mentésére. Ez csak azok számára elérhető, akiknek mentési jogosultsága van.

SDI Az ablak tetejére

Az SDI (szelektív információszolgáltatás) a használó érdeklődési körének megfelelő témában megjelent új, vagy aktualizált rekordokra hívja fel a figyelmet. Az SDI működése: a könyvtár tudatja Önnel az új kiadványokat, mint pl. a beérkezett új folyóiratfüzeteket.

Önnek SDI jogosultsággal kell rendelkeznie ahhoz, hogy SDI kérést hozhasson létre.

SDI kérés létrehozásához, válassza az SDI kérést az aktuális találati halmazok lista vagy a korábbi keresések képernyőn. Az SDI rekord (új/módosítás) ablak jelenik meg. Ebben az ablakban hozhatja létre az új SDI profilt vagy módosíthatja egy korábbi SDI kérését. A következő mezőket tartalmazza:

 • SDI név: írja be a nevet, melyen a kérést menteni akarja.

 • Nyomtatási forma: válassza ki azt a nyomtatási formát, amelyben meg akarja kapni a rekordokat.

 • Megtekintési intervallum: milyen időközönként szeretné futtatni az SDI kérését, pl. 7 naponként, 4 hetenként, stb.

 • SDI üzenet: írja be azt a szöveget, amelyet az SDI értesítés tartalmazzon.

 • SDI kérés: az eredeti kereső kifejezést tartalmazza (pl. words= Buddhism).

 • SDI alkönyvtár: megadhatja, hogy SDI kérése megadott elhelyezésre vonatkozóan fusson.

 • SDI bázislista: választhat bázisokat, melyeken fusson az SDI kérése.

 • Alternatív email: megadhat alternatív e-mail címet, ahova az SDI találati listát elküldi a könyvtár.

 • Email tárgy: megadhatja az SDI eredmények elküldésénél megjelenő tárgy megjelölést.

 • Érvényességi dátum: megadhatja azt a dátumot, ameddig az SDI kérés érvényes. A megadott dátum után nem fog SDI találati listát kapni.

 • SDI felfüggesztés tól/ig: felfüggesztheti az SDI kérést egy adott időszakban (pl. szabadsága idejére). Adja meg az időszakot, amikor nem akarja kapni az SDI értesítést.

 • Kódolás: válassza ki a karakterkészletet, melyben az SDI találati listát szeretné kapni.

 • Nincs találat üzenet: adja meg, hogy akar vagy nem üzenetet, ha nincs találat az SDI keresésre.
Az összes SDI profil megtekintéséhez válassza az Olvasójegyem, és ott az SDI profilok funkciót. A megjelenő oldalon láthatja összes SDI profilját, módosíthatja, duplikálhatja és törölheti azokat. Erről a képernyőről finomíthaja is SDI profiljait. Kattintson az Online keresés funkcióra és valós időben végrehajthatja a kiválasztott SDI kérést. Az online keresés eredményeképpen nem kap SDI értesítést.

Keresés Az ablak tetejére

A Keresés funkció lehetővé teszi, hogy a megadott kulcsszavak vagy kifejezések alapján rekordokat találjon. Válassza a Keresés funkciót. Öt különböző keresési mód van a Web OPAC-ban: Kezdő keresés; Keresés több bázisban; Keresés több mezőben; CCL; és Haladó keresés

Haladó keresés Az ablak tetejére

A Haladó keresésnél lehetősége van a rekordban bárhol lévő kulcsszó keresésére, vagy választhat, hogy csak a kiválasztott mezőben keresi (pl. a szerző, cím, kiadó, stb.). Használhatja lenyitható menüt, és onnan választhatja ki az indexet, amiben keresni szeretne. A mezők közötti kapcsolatra a keresésnél használhatja a logokai operátorokat, ezek AND (és), OR (vagy), illetve a NOT (nem), valamint a szavak egymásmelletiségi operátort. A rekordot megnézheti, ha a rekordok száma oszlopban lévő kapcsolati jelre kattint.

Kezdő keresés Az ablak tetejére

Ezen a képernyőn kiválaszthatja, melyik indexben szeretne keresni, pl. szerző, tárgyszó, kiadási év, rendszerszám, stb. Kisbetűt vagy nagybetűt használhat, a rendszer megtalálja a keresett szó. Haználhatja a Boole operátorokat, ezek AND (és), OR (vagy) és a NOT (nem) a kereső mezőben a kifejezések között. Ha a Boole operátorok a keresendő kifejezésben lévő szavak, akkor is használhatjuk őket, pl. TIT=gone but NOT forgotten és ha operátorként használjuk, akkor idézőjelek közé tesszük, pl. WTI=gone but "NOT" forgotten (nagybetűvel csak azért szerepel, hogy egyértelmű legyen).

Ha egymás melletti szavakat akarunk keresni, akkor jelöljük be a Szavak egymás mellett kérdésnél az Igent.

Keresés szerkesztése Az ablak tetejére

A találati halmaz rekordjainak száma korlátozva van, ezt a rendszer paraméterei között lehet beállítani (pl. 5000). Az alapértelmezett megjelenítési és rendezési korlát a találati listában 1000.

Az ALEPH támogatja az and , or, és not Boole operátorokat. Az and operátort használja a rendszer, ha nem adunk meg operátort. Az operátorok angolul, vagy az alábbi jelekkel helyettesítve használhatók:

 • AND = + (plusz jel)

 • AND = & (ampersand)

 • OR = | (pipe)

 • NOT = ~ (tilde)
Az összes keresés korlátozható nyelvre, formátumra, évre és elhelyezésre. Ezeket a kereső képernyő alján lehet megadni.

További keresésre vonatkozó szabályok találhatók a kereső képernyők alján:

A ? vagy a * használható a keresendő szó előtt, után, vagy közepén, de egynél több egy kereső kifejezésben nem. Ez bármilyen karaktert helyettesíthet.

A # szimbólum különböző kiejtésű szavakat keres, amikor a szó egyik alakjában több, mint egy karakter van, mint a másikban. Pl. a colo#:r megtalálja mind a color, mind a colour; szavakat, az arch#eology megtalálja mind az archaeology, mind az archeology szavakat.

A ! jel használható különböző kiejtésű szavakat keresésénél, amikor egy karakter többféle lehet. Pl. wom!n megkeresi mind a woman, mind a women szavakat.

Két szó között a % jel és szám, azt jelenti, hogy a két szó a % jel után megadott számú távolságra van egymástól, függetlenül a sorrendjüktől. Pl. england %3 ballads keresés eredményéül megkapjuk a Ballads of England, valamint a Ballads of Merry Olde England és az England and Her Ballads kifejezéseket tartalmazó rekordokat is.

Két szó között a ! jel és szám utána, azt jelenti, hogy a két szó a ! jel után megadott számú távolságra van egymástól, a megadott sorrendben. Ebben az esetben a ballads !3 england keresés eredményéül a Ballads of England és a Ballads of Merry Olde England kifejezéseket tartalmazó rekordokat kapjuk meg, és nem az England and Her Ballads kifejezést tartalmazó rekordot.

Két szó között a -> (kötöjel és a nagyobb jel) - azt jelenti, hogy olyan rekordokat akar kapni, melyekben az elsőnek megadott szótól (és az is benne van) a másodikként megadott szóig tartalmazza a szavakat. Ez a keresés használható pl. a kiadási év tól-ig keresésére. Nem használhatja a jelek helyett a to kifejezést.

Példa: 1993 -> 1996

CCL (közös parancsnyelv) Az ablak tetejére

CCL kereső nyelvet is használhat szavak és besorolási elemek keresésére. Meg kell adnia az indexkódot, amelyben keresni akar. Alább megtalálja CCL kódok a CCL parancsnyelv kódjait.

Példa:

((wau=carlyle or ruskin or hegel) and (wti=cultur?)) not (wsu=art?)

Ez a keresés minden olyan rekordot kikeres, amelyben a Carlyle vagy Ruskin vagy Hegel mint szerző szerepel együtt a cultur-ral kezdődő szóval a címben (pl. culture, cultures, cultural, stb) és nincs benne az art-al (pl. art, arts, artist, artistic, stb.) kezdődő tárgyszó.

CCL kódok Az ablak tetejére

A következő rövidítések használhatók a CCL parancsnyelvben:

LCC - LC osztályozás
LCN - LC raktári jelzet
DDC - Dewey
TIT - cím
AUT - szerző
IMP - megjelenés
SUB - tárgyszó
SRS - sorozat
LOC - elhelyezés
WRD - szavak
WTI - szavak a cím mezőkben
WAU - szavak a szerzői mezőkben
WPE - szavak a szerzői személynév mezőben
WCO - szavak a szerzői testületi név mezőben
WME - szavak a konferencia mezőben
WUT - szavak az egységesített cím mezőben
WPL - szavak a kiadási hely mezőben
WPU - szavak a kiadó mezőben
WSU - szavak a tárgyszó mezőben
WSM - szavak a MeSH tárgyszó mezőben
WST - szavak a státus mezőben
WGA - szavak a földrajzi mezőben
WYR - megjelenési év

Keresés több bázisban Az ablak tetejére

A Keresés több adatbázisban funkció lehetőséget ad Önnek, hogy egyszerre több adatbázisban keressen. Eredményül a kiválasztott adatbázisokban a keresésének megfelelő rekordok halmazait kapja. Ha a Mehet gombra kattint megjelenik a keresési eredmények oldal. Ez az oldal tartalmazza a lekeresett adatbázisokban talált rekordok halmazait adatbázisokként. Válassza ki azt az adatbázist, melynek rekordjait meg akarja nézni.

Keresés több mezőben Az ablak tetejére

A Keresés több mezőben lehetővé teszi, hogy egyszerre több mezőben keressen. A mezők között "AND" (és) kapcsolat van. Minél több mezőben adja meg a keresési kritériumot, annál relevánsabb választ kap.

Találati listákkal a további lehetőségek Az ablak tetejére

A lekeresett rekordok a találati halmazok ablakban jelennek meg. Ha a keresése eredményes volt, vagy kijelöl a böngésző listából egy besorolási elemet, megjelenik a találati halmazok listája. A találatok listája max 1000 rekordot tartalmazR és láthatja, hogy hány rekord felelt meg a kérdésének. A találati halmaz minden rekordjához sorszámot rendel a rendszer. A rekordok különböző formátumban tekinthetők meg.

Két lehetőség van a halmazban kijelölt rekordra ugrani, Ugrás szövegre és a Ugrás #. Ezek a lehetőségek a találati lista fölött vannak.

Sok adat van a találati listán. A keresés látható fent bal oldalon, a felső menürész alatt. Alatta számos opció. Ezeket alább soroljuk fel.

Részhalmaz létrehozása Az ablak tetejére

Részhalmaz létrehozása lehetővé teszi, hogy a találati halmazból kiválasztott rekordokkal dolgozzon. Válasszon rekordokat a találati listából, majd kattintson a Részhalmaz létrehozása funkcióra. Ennek eredményeként csak azokat a rekordokat látja, melyeket a részhalmazba válogatott. Ugyanúgy használhatja, mint bármilyen másik találati halmazt: választhat belőle rekordokat, hozzáadhatja egy listához, elküldheti e-mail-ben, vagy másik részhalmazba teheti.

Az új halmaz a Korábbi keresések listájában marad, míg a Web OPAC-ban Rvan (Bejelentkezés vége). Az egyetlen mód, hogy egy részhalmazt a teljes halmaztól megkülönböztessünk, a rekordok számát nézni, ui. a kereső kérdés leírásában nincs változás. A Korábbi keresések listájában a részhalmazok is használhatók más keresésekkel illetve részhalmazokkal való műveletekhez.

További segítség a Korábbi keresések részben.

Szűrés Az ablak tetejére

A Szűrés opció lehetőséget ad, hogy a találati halmazt szűrje előre meghatározott feltételek, vagy az ön által megadott szempontok szerint.

Válassza a Szűrés opciót a találati halmazok listája képernyőn. A megjelenő képernyőn kiválaszthatja a lehetséges szűrési opciókat, ahol meg tudja adni az ön feltételeit, vagy választhat előre meghatározott szűrőket.

Rangsorolás Az ablak tetejére

Rangsorolhatja az eredményt, ha a keresésben használt szóhoz további szót ad a Rangsorolás űrlapon. A rekordok rangsorolva lesznek annak megfelelőn, hogy az adott szó hányszor fordult elő a rekordban, és mi a szóhoz rendelt súly (pl. ha a szó a címben fordul elő, az nagyobb súllyal szerepel).

Finomítás Az ablak tetejére

Finomítás lehetőséget ad, hogy tágítsa vagy szűkítse a keresést. Módosíthatja a keresést úgy is, ha CCL keresőnyelvre vált. Lenyíló menüből iválaszthat indexfajtát, és szűkítő elemet, vagy egy teljesen új keresést végez.

Rendezés Az ablak tetejére

Rendezheti a rekordokat az előre meghatározott rendezési lehetőségek szerint. A táblázatos megjelenítésnél az oszlopfejre kattintva rendeztetheti a listát (pl. ha szerző szerint akarja rendeztetni, kattintson a szerzői oszlopfejre, aztán az évre).

Close Help