Conţinut Ajutor

Close Help
Fundamente Go to the top of the window

Navigare

Puteţi naviga în Web OPAC prin utilizarea butoanelor de Web browser sau a butoanelor OPAC ALEPH.

Un ecran este format din 2 părţi. Partea superioară afişează bara de meniu. Această parte apare pe toate ecranele şi vă oferă fucţiunile cheie şi toate opţiunile utilizatorului pentru sistem. Partea inferioară, mai mare, afişează opţiunile de căutare împreună cu ecranele de prezentare a rezultatelor.

Înregistrare

Înregistrarea ca opţiune vă permite accesul la informaţiile privind contul tranzacţiilor dvs. şi preferinţele de afişare. Înregistrarea nu este obligatorie pentru consultarea Web OPAC-ului.

Tipuri de căutări

Web OPAC are 5 tipuri de căutări: De bază; Multibază; Multicâmp; Căutare în limbaj comandă (CCL); şi căutarea avansată. Pentru a alege tipul de căutare dorit selectaţi legătura adecvată din ecranul de căutare. Pentru mai multe informaţii, vedeţi secţiunea Căutare.

Cerinţe pentru Web Browser

Aveţi nevoie de un browser web Internet Explorer 5.x sau versiune mai evoluată, Netscape 6.2 sau o versiune mai evoluată configurată să citească caracterele Unicode Este recomandat un sistem de operare cel putin Win98 cu suport de caractere est-europene.

Coş Go to the top of the window

Opţiunea Coş vă permite să selectaţi în vederea salvării temporare. Puteţi adăuga înregistrări bibliografice în coş din Vizualizare completă sau din Lista rezultatelor. Acest lucru este condiţionat de opţiunile alese în profilul personal sau preconfigurate de către bibliotecă.

Din Coş puteţi:

 • Salvare înregistrări pe PC

 • Salvare înregistrări pe server

 • Trimite înregistrări prin e-mail la o adresă specificată

 • Anunţa bibliotecarul despre noile înregistrări din bibliografia dvs.
Pentru vizualizarea conţinutului coşului click pe Coş din bara de meniu.

La sfârşitul sesiunii de căutare Coşul se goleşte automat.

Răsfoire Go to the top of the window

Căutarea simplă "prin răsfoire" vă permite consultarea alfabetică sau numerică a unui catalog, ca într-un dicţionar. Rezultatul căutării este o listă alfabetică sau numerică, care poate fi răsfoită înainte sau înapoi. Nu trebuie să utilizaţi majuscule.

Pentru a căuta prin răsfoire:

Alegeţi indexul (criteriul de căutare) de la care doriţi să începeţi răsfoirea după care introduceţi textul de căutare. Acest text va apare la începutul listei. De ex. daca introduceţi litera a veţi obţine o listă alfabetică începând cu a. Introducând cuvântul mare veţi obţine o listă alfabetică începând cu mare.

Afişare succintă a înregistrărilor Go to the top of the window

Click pe butonul Headings> pentru 
regăsirea lucrărilor asociate vedetei. Notă: Butonul <IMG src=
Lista de răsfoire Go to the top of the window

Lista de răsfoire afişează numărul de înregistrări pentru fiecare element de căutare şi indică dacă există referinîe încrucişate corespunzătoare. Click pe elementul subliniat pentru vizualizarea înregistrărilor asociate lui. Sunt trei moduri de a folosi lista de răsfoire:

 • Prin opţiunea de Răsfoire şi alegerea indexului de răsfoire. Lista de răsfoire se afişează după introducerea textului de căutare.

 • Prin opţiunea de Căutare. Click pe eticheta subliniată pentru vizualizarea înregistrării. Veţi obţine o listă de răsfoire a tuturor elementelor corespunzătoare etichetei. De ex., click pe eticheta Autor va avea ca rezultat o lista alfabetică cu autorul, element de căutare, la început.

 • În timp ce vizualizaţi lista referinţelor încrucişate cu click pe eticheta subliniată se va deschide o listă de răsfoire. De ex., click pe eticheta vedetei va avea ca rezultat o listă alfabetică începând cu vedeta respectivă.
Seturi de caractere şi Unicode Go to the top of the window

Înregistrările catalogului utilizează setul de caractere Unicode. Unicode permite afişarea caracterelor mai multor alfabete, diacritice şi semne speciale.

Afişarea caracterelor universale Modul de afişare a înregistrărilor bibliografice depinde de configurarea browserului dvs. Diacriticele diferitelor limbi vor fi afişate corect dacă browserul dvs. suporta setul Unicode (UTF-8 character set).

În versiuni mai vechi diacriticele pot apare ca un şir de 4 caractere.

Setarea browse-ului pentru caractere:

 • Internet Explorer:

  Din meniul View selectaţi Encoding, click peAuto-Select.

 • Netscape:

  Din meniul View selectaţi Character coding, apoi Auto-detect, după aceea All [for Netscape 6.x] sau Universal [for Netscape 7.x].
Fontul Arial Unicode MS este cel mai potrivit pentru setul de caractere Unicode. Acesta este cuprins de produsele Microsoft: Publisher 2000, Office 2000 Professional, Office

Daca nu aveţi setul Arial Unicode MS pentru fonturi adecvate vă rugăm consultaţi Useful resources link la www.unicode.org.

Personalizarea interfeţei Go to the top of the window

Această opţiune vă permite personalizarea interfeţei: limba, limba tezaurului termenilor de căutare, ordinea de sortare a înregistrărilor şi formatul de afişare. Aceste operaţii se efectuează din ecranul Preferinţe sau din ecranul Cont utilizator (profil personal)

Baza de date Go to the top of the window

Click pe Baze de date de pe bara de meniu pentru afişarea listei bazelor de date.

e-raft Go to the top of the window

e-raft este o zonă de salvare temporară a datelor. Aceste date se pierd la închiderea sesiunii de lucru. Opţiunea este validă doar după înregistrarea dvs. ca utilizator.

Click pe Adaugă la e-raft pentru salvarea datelor.

Înregistrările din e-raft pot fi sortate după dată sau nume de fişier (nume dat de dvs. prin operaţiunea de salvare) Înregistrările din e-raft pot fi salvate, trimise prin mail sau şterse.

Click pe e-raft pentru vizualizarea conţinutului.

Vizualizarea completă a înregistrării Go to the top of the window