Conţinut Ajutor

Close Help
Fundamente Go to the top of the window

Navigare

Puteţi naviga în Web OPAC prin utilizarea butoanelor de Web browser sau a butoanelor OPAC ALEPH.

Un ecran este format din 2 părţi. Partea superioară afişează bara de meniu. Această parte apare pe toate ecranele şi vă oferă fucţiunile cheie şi toate opţiunile utilizatorului pentru sistem. Partea inferioară, mai mare, afişează opţiunile de căutare împreună cu ecranele de prezentare a rezultatelor.

Înregistrare

Înregistrarea ca opţiune vă permite accesul la informaţiile privind contul tranzacţiilor dvs. şi preferinţele de afişare. Înregistrarea nu este obligatorie pentru consultarea Web OPAC-ului.

Tipuri de căutări

Web OPAC are 5 tipuri de căutări: De bază; Multibază; Multicâmp; Căutare în limbaj comandă (CCL); şi căutarea avansată. Pentru a alege tipul de căutare dorit selectaţi legătura adecvată din ecranul de căutare. Pentru mai multe informaţii, vedeţi secţiunea Căutare.

Cerinţe pentru Web Browser

Aveţi nevoie de un browser web Internet Explorer 5.x sau versiune mai evoluată, Netscape 6.2 sau o versiune mai evoluată configurată să citească caracterele Unicode Este recomandat un sistem de operare cel putin Win98 cu suport de caractere est-europene.

Coş Go to the top of the window

Opţiunea Coş vă permite să selectaţi în vederea salvării temporare. Puteţi adăuga înregistrări bibliografice în coş din Vizualizare completă sau din Lista rezultatelor. Acest lucru este condiţionat de opţiunile alese în profilul personal sau preconfigurate de către bibliotecă.

Din Coş puteţi:

 • Salvare înregistrări pe PC

 • Salvare înregistrări pe server

 • Trimite înregistrări prin e-mail la o adresă specificată

 • Anunţa bibliotecarul despre noile înregistrări din bibliografia dvs.
Pentru vizualizarea conţinutului coşului click pe Coş din bara de meniu.

La sfârşitul sesiunii de căutare Coşul se goleşte automat.

Răsfoire Go to the top of the window

Căutarea simplă "prin răsfoire" vă permite consultarea alfabetică sau numerică a unui catalog, ca într-un dicţionar. Rezultatul căutării este o listă alfabetică sau numerică, care poate fi răsfoită înainte sau înapoi. Nu trebuie să utilizaţi majuscule.

Pentru a căuta prin răsfoire:

Alegeţi indexul (criteriul de căutare) de la care doriţi să începeţi răsfoirea după care introduceţi textul de căutare. Acest text va apare la începutul listei. De ex. daca introduceţi litera a veţi obţine o listă alfabetică începând cu a. Introducând cuvântul mare veţi obţine o listă alfabetică începând cu mare.

Afişare succintă a înregistrărilor Go to the top of the window

Click pe butonul Headings> pentru 
regăsirea lucrărilor asociate vedetei. Notă: Butonul <IMG src=
Lista de răsfoire Go to the top of the window

Lista de răsfoire afişează numărul de înregistrări pentru fiecare element de căutare şi indică dacă există referinîe încrucişate corespunzătoare. Click pe elementul subliniat pentru vizualizarea înregistrărilor asociate lui. Sunt trei moduri de a folosi lista de răsfoire:

 • Prin opţiunea de Răsfoire şi alegerea indexului de răsfoire. Lista de răsfoire se afişează după introducerea textului de căutare.

 • Prin opţiunea de Căutare. Click pe eticheta subliniată pentru vizualizarea înregistrării. Veţi obţine o listă de răsfoire a tuturor elementelor corespunzătoare etichetei. De ex., click pe eticheta Autor va avea ca rezultat o lista alfabetică cu autorul, element de căutare, la început.

 • În timp ce vizualizaţi lista referinţelor încrucişate cu click pe eticheta subliniată se va deschide o listă de răsfoire. De ex., click pe eticheta vedetei va avea ca rezultat o listă alfabetică începând cu vedeta respectivă.
Seturi de caractere şi Unicode Go to the top of the window

Înregistrările catalogului utilizează setul de caractere Unicode. Unicode permite afişarea caracterelor mai multor alfabete, diacritice şi semne speciale.

Afişarea caracterelor universale Modul de afişare a înregistrărilor bibliografice depinde de configurarea browserului dvs. Diacriticele diferitelor limbi vor fi afişate corect dacă browserul dvs. suporta setul Unicode (UTF-8 character set).

În versiuni mai vechi diacriticele pot apare ca un şir de 4 caractere.

Setarea browse-ului pentru caractere:

 • Internet Explorer:

  Din meniul View selectaţi Encoding, click peAuto-Select.

 • Netscape:

  Din meniul View selectaţi Character coding, apoi Auto-detect, după aceea All [for Netscape 6.x] sau Universal [for Netscape 7.x].
Fontul Arial Unicode MS este cel mai potrivit pentru setul de caractere Unicode. Acesta este cuprins de produsele Microsoft: Publisher 2000, Office 2000 Professional, Office

Daca nu aveţi setul Arial Unicode MS pentru fonturi adecvate vă rugăm consultaţi Useful resources link la www.unicode.org.

Personalizarea interfeţei Go to the top of the window

Această opţiune vă permite personalizarea interfeţei: limba, limba tezaurului termenilor de căutare, ordinea de sortare a înregistrărilor şi formatul de afişare. Aceste operaţii se efectuează din ecranul Preferinţe sau din ecranul Cont utilizator (profil personal)

Baza de date Go to the top of the window

Click pe Baze de date de pe bara de meniu pentru afişarea listei bazelor de date.

e-raft Go to the top of the window

e-raft este o zonă de salvare temporară a datelor. Aceste date se pierd la închiderea sesiunii de lucru. Opţiunea este validă doar după înregistrarea dvs. ca utilizator.

Click pe Adaugă la e-raft pentru salvarea datelor.

Înregistrările din e-raft pot fi sortate după dată sau nume de fişier (nume dat de dvs. prin operaţiunea de salvare) Înregistrările din e-raft pot fi salvate, trimise prin mail sau şterse.

Click pe e-raft pentru vizualizarea conţinutului.

Vizualizarea completă a înregistrării Go to the top of the window

Prin opţiunea Vizualizare completă a înregistrării puteţi afişa datele în diferite formate: standard, fişă de catalog, nume campuri, etichete UNIMARC, etc.

Vizualizarea completă a înregistrărilor vă permite saltul la:

 • Lista de răsfoire

 • Alte înregistrări cu acelaşi subiect

 • Informaţii privind colecţiile (exemplarele)

 • Resurse electronice externe, reviste electronice
În completare puteţi folosi şi alte opţiuni conţinute în meniul superior.

Click pe Adăugaţi pe e-raft pentru salvare pe raftul electronic personal, opţiune validă numai după înregistrare.

Click pe Aăugaţi în Coş pentru salvarea înregistrărilor în Coş. Puteţi adăuga şi note le înregistrările salvate în coş.

Click pe Localizarepentru căutare unor înregistrări similare în alte baze de date.

Click pe Cerere ÎIB pentru o cerere de împrumut interbibliotecar. Puteţi salva local sau trimite pe mail înregistrarea.

Click pe Salvare pe server pentru salvarea înregistrărilor pe server. Opţiune posibilă numai dacă aveţi permisiunea Salvare definită în profilul personal.

Arhivă Go to the top of the window

Vă permite vizualizarea căutărilor pe care le-aţi salvat anterior. Salvarea se face prin opţiunea Căutări anterioare.

Click pe Arhivă pentru vizualizarea căutărilor.

Prin click pe Căutare din ecranul de Arhivă, puteţi refolosi căutările efectuate anterior sau puteţi să le ştergeţi. Numărul afişat pe coloana "Nr. înregistrărilor" este chiar numărul înregistrărilor obţinute în căutările anterioare.

Colecţii Go to the top of the window

Pentru vizualizarea informaţiilor privind Colecţiile:

Click pe Biblioteca/Exemplare pentru afişarea colecţiilor.

or

Click pe Toate exemplarele pentru Vizualizarea completă a inregistrărilor.

Fereastra Colecţiilor cuprinde lista exemplarelor deţinute de fiecare bibliotecă Folosiţi Cerere aflat în dreptul exemplarelor pentru a solicita(rezerva) un exemplar.

Împrumut interbibliotecar Go to the top of the window

Vă permite să împrumutaţi de la altă bibliotecă: cărţi sau periodice. De asemenea puteţi solicita fotocopierea unui material Introduceţi cât mai multă informaţie în ecranul Împrumut interbibliotecar. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Opţiune validă doar după înregistrarea dvs ca utilizator.

Permis de bibliotecă Go to the top of the window

Prin ecranul Cont utilizator puteţi accesa situaţia împrumuturilor dvs, puteţi reînnoi împrumututrile sau solicita alte împrumuturi online. De asemenea puteţi specifica forma de afişare preferată de dvs.

Accesarea serviciilor bibliotecii este protejată prin parolă. Puteţi schimba parola din opţiunea Parolă a ecranului de înregistrare utilizator.

Căutari anterioare Go to the top of the window

Puteţi vizualiza rezultatul căutărilor anterioare, încorpora acestea în alte căutări sau a le combina intr-un nou set de rezultate.

 • Click pe Căutări anterioare din bara de meniu pentru vizualizarea căutărilor efectuate în sesiunea curentă.

 • Click pe Vizualizare pentru selectarea şi reafişarea căutării.

 • Click pe Ştergere pentru selectarea şi ştergerea ei.

 • Click pe Intersectare pentru selectarea şi combinarea a două sau mai multe căutări.
Intersectare Vă permite să lucraţi în mai multe moduri cu seturi de rezultare diferite. De ex. la o căutare pe Chicago şi o căutare pe Illinois puteţi folosi operatorii logici predefiniţi: şi, sau, Primul set nu al doilea., Al doilea set nu primul..

Opţiunile Primul set nu al doilea şi Al doilea set nu primul se execută numai prin selectare a două seturi.

Cerere de exemplare Go to the top of the window

Pentru cererea unui exemplar:

 • Click pe eticheta subliniată Toate exemplarele din Vizualizarea completă a înregistrării. Se afişează o listă a exemplarelor deţinute de bibliotecă.
În lista exemplarelor puteţi:
 • Click pe Cerere (dacă există) pentru a efectua o cerere de rezervare.

 • Click pe Fotocopiere (dacă există) pentru o cerere de fotocopiere.

 • Click pe Detaliere pentru vizualizarea tuturor detaliilor privind exemplarul solicitat:
Dacă lista exemplarelor conţine informaţii in coloana Până la data atunci exemplarul este împrumutat. Prin click pe Până la data puteţi vizualiza detalii privind utilizatorul care a împrumutat.

Reţineţi exemplarele prin Rezervare în avans

Unele biblioteci au o colecţie de rezervă (dublete) care pot fi împrumutate pe termen foarte scurt (max. 2 ore).

Petru o cerere de împrumut pe termen scurt:

 1. Alegeţi exemplarul din ecranul colecţiilor de rezervă, click pe Cerere. Se afişează termenul de împrumut pentru exemplar.

 2. Alegeţi termenul de împrumut şi prin click pe cerere exemplarul devine disponibil pentru perioada selectată.
Cerere specială Go to the top of the window

Cererea specială vă permite accesul la exemplare care nu apar în Web OPAC, dar se regăsesc în cataloagele pe fişe. Legătura spre cereri speciale este afişată pe bara de meniu, dacă aveţi permisiunea unei astfel de cereri.

Pentru cererea specială:

 1. Click pe Cerere specială din bara de meniu. Opţiunea afişează:

 2. Completaţi cât mai multă informaţie, incluzând titlul şi cota exemplarului apoi click pe Start. Biblioteca procesează cererea dvs. şi se livrează exemplarul dacă este disponibil.
Salvarea şi Trimiterea Rezultatelor dvs. Go to the top of the window

Dacă aţi selectat înregistrările, puteţi să le salvaţi sau să le trimiteţi prin email.

Pentru trimiterea înregistrării sau listei de înregistrări prin email:

 1. Click Salvare/eMail pentru deschiderea opţiunii de Email sau Salvare.

 2. Alegeţi formatul înregistrării şi completaţi câmpul adresei de email. Câmpurile pentru Nume, Subiect şi Text sunt opţionale dar utile pentru gestionarea emailurilor dvs.

 3. Click Trimitere/Salvare.
Pentru salvarea înregistrărilor pe disk:

 1. Click pe Salvare/eMail pentru deschiderea opţiunii de Email sau Salvarea înregistrărilor selectate.

 2. Alegeţi formatul înregistrării:

 3. Lăsaţi câmpul de email necompletat. Câmpurile de Nume, Subiect şi Text sunt opţionale.

 4. Click pe Start. Apare un fişier de salvare pe ecran.

 5. Click pe Salvare selectate. Se afişează opţiunile pentru salvare şi denumirea fişierului.
Salvarea pe server vă permite să salvaţi un set de înregistrări selectate sau subseturi din Lista rezultatelor. Această opţiune este accesibilă dacă aveţi configurate aceste drepturi în profilul dvs.

Căutare Go to the top of the window

Funcţia de Căutare vă permite regăsirea unor înregistrări prin introducerea unor cuvinte cheie sau expresii de căutare (sintagme). Pentru aceasta click pe Căutare de pe bara de meniu.Sunt 5 tipuri de căutare în Web OPAC: De bază; Multibază; Multicâmp ; Căutare în limbaj comandă (CCL); ­i Căutare avansată.

Căutare avansată Go to the top of the window

Căutarea avansată vă permite interogarea bazei prin cuvinte cheie. Puteîi utiliza în acest scop opţiunile din meniu pentru definirea modului de căutare şi a câmpurilor (criteriilor). Vă sunt oferite câmpuri (criterii) ca Autor, Subiect şi Titlu. Relaţionarea acestor cîmpuri este asigurată de operatorul ŞI. Click pe coloana Numărul înregistrărilor pentru vizualizarea listei acestora.

Căutare de bază (elementară) Go to the top of the window

În acest ecran vă puteţi alege câmpul sau criteriul de căutare, de ex.: Autor, Subiect, An de apariţie, Nr. de sistem, alte tipuri de criterii sau de cuvinte cheie. Sistemul realizează automat legătura minuscula-majuscula corespunzătoare. Puteţi utiliza operatorii booleeni ŞI, SAU, NU în linia de căutare şi, de asemenea, ŞI/SAU/NU ca şi cuvinte nu ca operatori, atunci când sunt părţi ale expresiilor de căutare. De ex.: TIT=pierdut NU uitat, sau daca operatorul este între ghilimele ca ăi în exemplul WTI=pierdut dar "NU" uitat ( nu în majuscule din raîiuni explicative ).

Pentru regăsirea unor termeni alăturaîi alegeîi DA pentru Cuvinte adiacente .

Elaborarea unei căutări Go to the top of the window

Cererea de căutare este limitată de către sistem la un număr de înregistrări(de ex. 5000) Lista rezultatelor afişate este limitată la 1000 de înregistrări.

ALEPH permite ­i , sau, şi nu ca operatori booleeni. ­i este implicit dacă nu se aleg alţi operatori. Operatorii se introduc în limba engleză sau se exprimă convenşional astfel:

 • ¸I = + (semnul plus)

 • ŞI = & (semnul)

 • SAU = | (semnul)

 • NU = ~ (semnul tildă)
Căutările pot fi limitate prin criterii de limbă, format, an de apariţie sau localizări. Aceste criterii"de limitare" sunt definite în josul fiecărui ecran de Căutare.

În completarea opţiunilor aflate în josul ecranului de Căutare sunt şi următoarele reguli - comune tuturor tipurilor de căutări:

Semnul ? sau caracterul * pot fi plasate la stânga, dreapta sau mijlocul cuvântului, dar numai o singură dată în cuvântul sau expresia de căutare.

Semnele # ca simbolpoate fi utilizat pentru variante sau versiuni ale unui cuvânt. De ex. industrii#:r va conduce la regăsirea industria ­i industrial; ­iindustrie.

Semnul ! poate fi utilizat când o singură literă face diferenţierea formei De ex.wom!n conduce la regăsirea formelorwoman ­i women.

Semnul % ca simbol, urmat de un număr, poate fi plasat între 2 cuvinte indicînd că doriţi ca acestea să apară la o distanîă unul faţă de celălalt, indiferent de ordinea acestora. De ex. Legendele%3 Românilor conduce la regăsirea Legendele românilor , Legendele nemuritoare ale românilor ­i Românilor, toate legendele lumii.

Semnul! urmat de un număr poate fi plasat între 2 cuvinte indicând că doriţi ca acestea să apară la o distanţă unul faţă de celălalt, dar în ordinea dată de dvs. De ex. Legendele !3 românilor conduce la regăsirea Legendele românilor ­i Legendele nemuritoare ale românilor dar nu şi Românilor, toate legendele lumii.

Simbolurile-> (cratimă şi mai mare) pot fi plasate între 2 cuvinte, indicând că doriţi să regăsiţi înregistări conţinând expresia de la (şi incluzând) primul cuvânt până la al doilea cuvânt. Această opţiune este utilă pentru limitarea căutării având drept criteriu anul/anii de apariţie. Nu utilizaţi până la în locul acestor simboluri.

Exemplu: 1993 -> 1996

Căutare în limbaj comandă (CCL) Go to the top of the window

Puteţi utiliza căutarea în limbaj comandă (CCL) pentru regăsirea unor cuvinte sau vedete concomitent în mai multe indexe diferite (liste alfabetice de criterii de căutare). Trebuie să specificaţi, în acest scop, codul cuvântului şi indexul de căutare. Abrevierile CCL se găsesc în Coduri CCL .

Exemplu:

((wau=carlyle sau ruskin sau hegel) ­i (wti=cultur?)) nu (wsu=art?)

Se vor regăsi lucrări scrise de Carlyle sau Ruskin sau Hegel împreună cu următoarele cuvinte cultur, de exemplu, cultură, culturi, cultural şi, de asemenea, neavând ca subiect cuvintele artă/em> de exemplu, artă, arte, artist, artistic.

Coduri CCL Go to the top of the window

Abrevierile utilizate de CCL sunt:

LCC - Clasficarea Bibliotecii Congresului
LCN - Clasificare raft liber
DDC - Clasificare Dewey
TIT - Titluri
AUT - Autori
IMP - Tipografie
SUB - Subiecte
SRS - Colecţii
LOC - Localizare
WRD - Cuvinte
WTI - Cuvinte din câmpul de titlu
WAU - Cuvinte din câmpul de autor
WPE - Cuvinte din câmpul de autor persoană
WCO - Cuvinte din câmpul de autor colectiv
WME - Cuvinte din câmpul de congres
WUT - Cuvinte din câmpul de titlu uniform
WPL - Cuvinte din câmpul de loc de apariţie
WPU - Cuvinte din câmpul de editură
WSU - Cuvinte din câmpul de subiect
WSM - Cuvinte din câmpul de subiecte MESH
WST - Statusul cuvintelor
WGA - Cuvinte din zona geografică
WYR - Anul de apariţie

Căutare multibază Go to the top of the window

Căutarea multibază vă permite interogarea căutarea concomitentă a mai multor baze de date în acest mod veţi regăsi înregistrări din toate bazele de date selectate de dvs. şi după criteriile alese de dvs. Când faceţi click pe StartGo vi se afişează Lista căutărilor dvs anterioare.
Căutare multicâmp Go to the top of the window

Căutarea multicâmp permite interogarea bazei după mai multe tipuri /criterii/ cuvinte în acelaşi timp. Căutarea va fi cu atât mai precisă (restrânsă) cu cât sunt mai multe câmpurile completate de dvs.

Lucrul cu Listele de rezultate Go to the top of the window

Este lista înregistrărilor apărute în fereastra Listei rezultatelor. Această lista se afişează când termenii de căutare se regăsesc în înregistrările bibliografice sau când faceţi click pe intrarea subliniată din lista de răsfoire. în Lista rezultatelor se afişează 1000 de înregistrări care corespund criteriilor dvs de interogare. Fiecare înregistrare din Lista rezultatelor este numerotată. Reezultatele căutării pot fi afişate în diferite formate.

Sunt 2 opţiuni care vă permit să efectuaţi un salt la înregistrările dorite din set. Salt la text ­iSalt la #. Aceste opţiuni sunt plasate sub Lista rezultatelor.

Rezultatele căutării se afişează în stânga sus pe ecran, sub meniul principal. Sub acest meniu este o bară de opţiuni, explicate mai jos.

Crează un subset Go to the top of the window

Crearea unui subset vă permite să lucraţi cu un grup de înregistrări alese dintr-un set de rezultate. Selectaţi înregistrări în lista rezultatelor prin click pe Crează subset. Lista rezultatelor va afişa numai înregistrările pe care le-aţi pus în subset. Acest subset poate fi utilizat ca orice set de rezultate: înregistrările pot fi selectate, adăugate unei liste, trimise prin email sau transformate într-un alt subset.

Noul set va rămâne în Căutări anterioare până la încheierea sesiunii de căutare. Subseturile se disting de celelalte seturi prin numărul înregistrărilor pe care le conţin. în Căutări anterioare subseturile pot fi combinate, prin anumite opţiuni, cu alte căutări sau alte subseturi.

Pentru lămuriri veziCăutări anterioare.

Filtrare Go to the top of the window

Filtrarea rezultatelor vă permite să obţineti şi să vizualizaţi un subset din căutarea efectuată prin limitarea acesteia utilizând următoarele criterii: anul de apariţie, exemplare disponibile, liste de informaţii (alfabetice, numerice etc) şi după data înregistrării publicaţiei în baza de date.

Ierarhizare Go to the top of the window

Puteţi ierarhiza rezultatele obîinute în urma căutării prin adăugarea unui cuvânt termenului sau termenilor de interogare. înregistările sunt ierarhizate în funcţie de o formulă prin care mai importante sunt înregistrările în care se regăseşte de mai multe ori termenul de căutare şi, deasemenea, în funcţie de importanîa acestui termen (dacă apare în titlu, sistemul îl consideră mai important).

Rafinare Go to the top of the window

Rafinare permite să lărgiţi sau să îngustaţi căutarea prin extinderea terminologie sau prin crearea unor subseturi în cadrul căutării. Puteţi să modificaţi rezultatele interogării şi prin utilizarea căutării în limbaj comandă (CCL). Puteţi să adăugaţi termeni căutării restrângând-o din aproape în aproape sau puteţi efectua o nouă căutare, alegâd opţiuni şi criterii diferite.

Sortare Go to the top of the window

Puteţi sorta înregistrările utilizând opţiuni de sortare predefinite. Ca o completare, din tabelul înregistrărilor prescurtate, prin click pe coloana criteriului (vedetei) puteţi sorta înregistrările. De exemplu, prin click pe Autor se efectuează o sortare după autor şi în continuare, după an.

Close Help